Hulp bij energiekosten

Wij maken ons – net als u – grote zorgen over de energieprijzen. Wij denken na hoe wij u kunnen helpen. Wij weten dat er nu iets moet gebeuren, maar wat we echt kunnen doen kost tijd. We geven thuis als u dat nodig heeft. Dat betekent dat we samen een oplossing zoeken.

Wij helpen met het nemen van kleine maatregelen en tips die op korte termijn een verschil maken. Het terugdringen van energielasten is hierbij ons belangrijkste doel. Ook kunnen we in gesprek gaan met u om u eventueel - met hulp - te verwijzen naar de juiste instanties.

Veel gevraagd over Hulp bij energiekosten

Ik wil zelf zonnepanelen op het dak van m’n huis laten plaatsen. Kan dat?

Algemeen

Het is nu al mogelijk om zonnepanelen op een eengezinswoningen te plaatsen via een zelf aangebrachte voorziening. U kunt hiervoor toestemming bij ons aanvragen via zelf klussen. Wij controleren alleen of uw dakpannen geschikt zijn (niet te oud). Anders breken er stukken af wanneer ze worden opgetild.

Wat biedt de gemeente waar u woont aan met betrekking tot energiebesparende maatregelen?

Algemeen

Alblasserdam
De energiecoaches van Alblasserdam helpen graag bij het besparen op energie en het verhogen van het comfort in uw woning. Meer informatie hierover vindt op de website: https://regionaalenergieloket.nl/alblasserdam/huisscan

Drechtsestromen heeft ook energiecoaches. Dit zijn deskundige en onafhankelijke vrijwilligers, die bewoners in de Drechtsteden helpen bij de aanpak van hun huis. Zij hebben kennis over woningtypen, bouwjaar, soorten isolatiemateriaal, verwarming, ventilatie, warmtepompen, etc. en denken graag mee: https://www.drechtsestromen.net/voor-bewoners/advies-aan-huis/

Ook kunt u terecht bij het Energieloket van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.
Telefoonnummer: 088 525 4110 (lokaal tarief)
E-mailadres: vragen@regionaalenergieloket.nl

Papendrecht
Papendrecht helpt gratis met energie besparen. De Energiehulp helpt gratis om uw huis energiezuiniger te maken. U krijgt gratis materialen zoals radiatorfolie, een waterbesparende douchekop of ledlampen. En de Energiehulp plaatst alles voor u. Ook krijgt u tips die precies bij uw huis en situatie passen. Kijk op de website https://energiehulp.nl/papendrecht/

Sterk Papendrecht kunt u ook helpen. Kom langs bij Sterk Papendrecht (ma t/m vr van 9-12u en 13-16u) op de Veerweg 127.
Hier kunt u terecht voor vragen over geldzaken. Ook kunt u mailen naar  geldzaken@papendrecht.nl.

Zwijndrecht
Elke woensdag van 13.00 - 15.00 uur kunt u terecht bij Wijkcentrum Xiejezo (Grote Beerstraat 10). Hier kunt u vragen stellen over bijvoorbeeld uw energiecontract of wilt weten hoe u energie kunt besparen.

De energiecoach van Diverz helpt als u in Zwijndrecht woont. De coach gaat met u in gesprek, kan u adviseren en met u meedenken over waar u in uw woning mogelijk iets aan kan passen om energie te besparen. Er wordt gekeken welke van de maatregelen de FIX brigade eventueel kan uitvoeren. De FIX brigade is gratis en kan u helpen kleine energiebesparende aanpassingen door te voeren in uw woning.

Meer informatie hierover vindt u hier: https://diverz.info/energie/

Ik heb wat gelezen over een witgoedregeling in mijn gemeente. Wat houdt dat in?
De witgoedregeling komt vanuit de gemeente waar u woont. Er is budget beschikbaar gesteld voor de aanschaf van een energiezuinig witgoedapparaat. Voor elke gemeente gelden er andere regels om in aanmerking te komen voor deze regeling. Vraag meer informatie op bij uw gemeente.

Verduurzamen woningen: hoe gaat Woonkracht10 om met E, F en G-labels?

Algemeen

Wij werken hard aan het verduurzamen van onze woningen en het naar een lager energielabel te brengen. Daarbij pakken we de woningen met de hoogste energielabels (E, F en G-labels) als eerste aan.

De kwaliteit wordt vastgelegd in een energielabel. Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is en welke energiebesparende maatregelen er nog mogelijk zijn. Bij het bepalen van het energielabel wordt vooral gekeken hoeveel energie nodig is om de woning te verwarmen en/of koelen. Als voorbeeld: energielabel A is zuinig in zijn energieverbruik en energielabel G is hoger in zijn energieverbruik.

Hoe kan ik energie besparen in mijn woning?

Algemeen

Goed voor uw portemonnee én het klimaat! Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het u eerst veel geld kost. Deuren dicht, korter douchen, lampen uit en apparaten niet op standby laten staan. Met kleine maatregelen kunt u al energie besparen.

Ook deze tips kunnen u verder helpen:

  • Controleer regelmatig het waterpeil van uw verwarmingsketel en ontlucht de radiatoren regelmatig. Doe dat in ieder geval 1 keer per jaar. 
  • Verwarm alleen ruimtes waar je bent. Zet de verwarming niet hoger dan 19 graden als je thuis bent. Met elke graad lager bespaar je energie en dus geld. En doe de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. Houd daarbij de deuren in huis dicht. Als je niet je hele huis verwarmt, bespaar je nog meer op je energierekening.
  • Douche maximaal 5 minuten. En minder warm. 80% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Bespaar energie en geld door niet langer dan 5 minuten per keer te douchen en minder warm.
  • Plak radiatorfolie aan de achterkant van de verwarming. Dat voorkomt onnodige stralingswarmte.
  • Investeer in energiezuinige apparaten.
  • Hallogeenlampen en lampen met een dimmer hebben vaak een transformator. Deze verbruiken ook stroom als de lamp uit is. U kunt het beste gewoon de stekker uit het stopcontact trekken.
  • Koop een buitenlamp met bewegingsmelder zodat de lamp niet altijd brandt.
  • Vervang elke kapotte lamp door een LED-lamp. Die gaan langer mee en zijn beter voor het milieu.
  • Pas de instellingen van uw computer aan om het stroomverbruik te verminderen. Een screensaver bespaart meestal geen energie.

Kijk op de website van de Overheid om met grote en kleine investeringen kun je direct aan de slag: Zet ook de knop om.

Problemen met betalen van de energiekosten

Algemeen

Heeft u een betalingsachterstand bij uw energieleverancier en nog geen betalingsregeling afgesproken? Dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact opneemt met uw energieleverancier om een afsluiting te voorkomen! Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid. Kijk ook bij de informatie over het Noodfonds Energie. Voor hulp bij betalingsproblemen kunt u ook contact opnemen met Geldfit of uw eigen gemeente.

Ventileren is belangrijk

Algemeen

Zorg voor voldoende frisse lucht in huis. Zo voorkomt u vocht, schimmels en een muffe geur. En wist u dat een goed geventileerde woning ook sneller warm wordt?

Wilt u meer weten over ventileren? Lees onze tips in de folder Ventileren.

Mag ik zelf een slimme meter laten plaatsen in mijn woning?

Algemeen

Ja, u heeft daarvoor geen toestemming van Woonkracht10 nodig.