Nieuws

Tips bij sneeuwval!

20-12-2017

Het is winter en dus is er kans op sneeuw en gladheid. Waar moet u rekening mee houden? En waarom is sneeuw zo verraderlijk? In dit artikel geven wij antwoord op deze vragen.

Uw stoep sneeuwvrij
Belangrijk is dat u de stoep sneeuwvrij maakt over de hele lengte van het voetpad voor de woning. De sneeuw die u van het voetpad ruimt, kunt u aan de rand van het voetpad opstapelen. Zo hebben de voetgangers een vrije doorgang en kan het dooiwater makkelijk wegvloeien. De plaatsen waar u sneeuw en ijs verwijderd hebt, bestrooit u het best met zand of zaagsel. Zo vermijdt u dat het daar opnieuw glad wordt. Dooizout kan gebruikt worden om het ijs te laten smelten. U vindt het in de meeste doe-het-zelfzaken of winkelketens.


Wie ruimt de sneeuw op in een appartementsgebouw?

Iedereen moet in principe het voetpad voor zijn eigen woning voldoende vrij van ijs en sneeuw houden. In appartementsgebouwen staan de bewoners van de gelijkvloerse verdieping in voor deze taak. Is het gelijkvloers niet bewoond, dan gaat de verplichting over op de bewoners van de eerste verdieping, enzovoort. Bij onbewoonde gebouwen en langs niet-bebouwde percelen rust deze verplichting op de eigenaar.


Sneeuw op de daken 

De huidige platte daken zijn prima bestand tegen het Nederlandse winterweer. Extra alertheid is echter geboden bij platte daken van 10 jaar en ouder. Of als er sprake is van onvoldoende dakisolatie, terwijl er onder dat dak wel verwarmd wordt. Poeder- en stuifsneeuw bestaan grotendeels uit lucht. Dat klinkt onschuldig licht. Normale, droge sneeuw is echter zwaarder en bestaat voor ongeveer een zevende deel uit water. Dit type sneeuw blijft langer liggen en precies daarin schuilt het gevaar. 

Een voorbeeld: U heeft een schuurtje van 15 m2. Op het platte dak ligt een laag sneeuw van 10 centimeter. Bij pas gevallen sneeuw is het gewicht per vierkante meter ongeveer 20 kilo. Wat in dit geval betekent dat de sneeuwlaag een gewicht van 300 kilo op het platte schuurdak uitoefent. Na verloop van tijd groeit de sneeuwlaag, terwijl tegelijkertijd het onderste deel wordt aangedrukt. Daardoor lijkt de sneeuwlaag misschien niet dikker, maar het gewicht is wel toegenomen. De dichtheid van aangedrukte sneeuw is tenslotte hoger, waardoor het gewicht kan toenemen tot maar liefst 60 kilo per m2 en de druk op uw dak tot 900 kilo!

Wat u zelf kunt doen om dit te voorkomen:

  • verwijder losse sneeuw op het dak zo snel mogelijk, om extra belasting te voorkomen
  • hou de waterafvoer vrij, zodat smeltwater snel afgevoerd kan worden 


Wat u beter niet kunt doen:

  • zout of andere bijtende middelen gebruiken die de dakbedekking beschermlaag aantasten
  • ijs dat op het dak ligt verwijderen
  • bevroren leidingen openmaken

    Als u rekening houdt met al deze zaken en tijdig actie onderneemt, zodat de afvoer goed blijft functioneren en uw dak niet extra belast wordt, dan komt u zonder dakproblemen deze winter door!
Terug naar overzicht
lettergrootte